Mama mogen we buitenspelen?

Rennen, springen, wandelen, fietsen, schommelen, klimmen… noem maar op. Niet alleen leuk maar ook belangrijk voor de ontwikkeling. Kinderen worden er fitter en socialer van.

 

Ouders zijn vaak te beschermend

En ja hoor, daar is die zin weer. Ouders zijn te beschermend, we willen het beste voor onze kinderen en wijzen hen op risico’s. Toch blijkt dat ouders dit meer moeten loslaten. Je moet je kinderen zeker wijzen op de risico’s maar verbied hen niet teveel. Waarom? Kinderen leren daardoor zelf risico’s in te schatten, ze bouwen meer zelfvertrouwen op en worden zelfredzamer. Ze leren, met vallen en opstaan.

 

Je wilt gewoon niet dat je kind zich pijn doet

Wil je peuter op die hoge glijbaan met die gevaarlijke trap? Nou willen we niet meteen zeggen, laat hem maar gaan. Maar als je kind buiten speelt mag je best iets minder vaak roepen; “Kijk uit dadelijk val je”. Een schrammetje is niet zo erg. Daar leren ze van. En waarschijnlijk verbazen ze je nog. Ze kunnen vast meer dan je denkt!

 

Buitenspelen – meer dan alleen bewegen

Kinderen leren veel van buitenspelen, het is meer dan alleen bewegen. Ze gebruiken hun fantasie, doen rollenspellen, houden wedstrijden en bouwen hutten. Buiten spelen bevordert naast de lichamelijke motoriek ook de sociale vaardigheden. Kinderen leren op jonge leeftijd hoe ze samen met elkaar kunnen spelen.

 

En als je dan echt gek wilt doen

Laat ze zich eens lekker vies maken! Misschien weet je zelf nog hoe fijn en vrij je je voelde als je lekker buiten speelde en je nergens op hoefde te letten. Doe je kind oude kleren aan en ga eens naar het bos en laat hem van alles onderzoeken. Spring in een plas met water en kijk dan eens hoe die oogjes glinsteren van pret!

 

Buiten spelen bij Wee-Play

Deze week hebben de kinderen bij ons bijvoorbeeld buiten gepicknickt en met water gespeeld. We gaan zoveel mogelijk met kinderen naar buiten. Ze kunnen buiten spelen of lekker wandelen in de kiddybus. Als de zon lekker schijnt, smeren we de kinderen eerst in. We leren hen ook waarom we dit doen. Tip: Is het echt heel warm? Neem een petje of hoedje mee voor je kind. Dit beschermt extra tegen de zon.

 

Maak buitenspelen leuk!

Koop een paar goedkope verfkwasten en geef je kind een pot of emmertje met water. Laat hem de stoep of zijn speelhuisje verven. Het water verkleurt de ondergrond, de zon laat dit even later weer verdwijnen. Leerzaam voor kinderen en leuk om zelf eens te mogen schilderen .

 

Hebben jullie nog leuke tips? Deel ze dan met ons.

 

Alvast bedankt!

Reactie schrijven

Commentaren: 0