Avondeten met kleine kinderen. Hoe maak je het gezellig?

Het is niet altijd makkelijk om van het eten een gezellig moment te maken. Sommige ouders zien er zelfs tegenop. Na een lange dag werken kom je thuis, je haalt de kinderen op, gaat koken en zit (als je geluk hebt) om 18 uur aan tafel. Ja…kinderen zijn moe en moeten nog gaan eten. Dat kan vaak vervelend zijn. Je bent zelf ook even aan rust toe. Een aantal tips.

 

Laat je kind een aantal keren weten dat jullie zo gaan eten

Als kinderen aan het spelen zijn zullen ze niet direct aan tafel gaan als jij ze roept voor het eten. Zeg daarom al een kwartier van te voren dat jullie zo gaan eten. Ze mogen dan nog even spelen en hoeven niet direct te komen. Dat geeft rust en ze komen niet met een boos gezicht aan tafel.

 

Bordje leegeten

Leg niet teveel eten op het bord. Dan ziet je kind er al tegenop. Begin met kleine porties. Houd het gezellig. Probeer niet te dreigen door je kind geen toetje te geven maar ruim het bordje gewoon op. Volgende keer beter.

 

Drink niet teveel

Voor de hand liggend maar we wilden dit toch even noemen. Als kinderen al veel drinken voorof tijdens het eten dan zit het buikje al vol. Ze zullen hun bordje niet opeten maar na een half uur wel zeuren dat ze honger hebben 😉.

 

Probeer op tijd te eten

Dit lukt natuurlijk niet altijd. Kinderen zijn moe aan het einde van de dag. Daardoor zullen ze ook minder eten.

 

Maak het gezellig

Laat je kind meehelpen met het bereiden van het eten. Dan leren ze de groenten kennen en vinden ze het vaak leuker om op te eten. Ze hebben het immers zelf gemaakt. Je kunt ook samen een liedje zingen voordat jullie beginnen met eten. Bij ons zingen we altijd onderstaand liedje. Dat zorgt voor blije gezichtjes.

 

Smakelijk eten, smakelijk eten

Hap hap hap, hap hap hap

Dat zal lekker smaken, dat zal lekker smaken

Eet maar op, eet maar op

Eet smakelijk allemaal

 

Bij ons krijgen kinderen tussen de middag een warme maaltijd

Sinds deze maand bieden wij warm eten aan tijdens de lunch. Kinderen krijgen daardoor ’s middags al een voedzame maaltijd. Voor sommige ouders ideaal als ze na een lange dag werken thuis komen hoeven ze niet perse te koken. Een boterham met beleg en bijvoorbeeld snoeptomaatjes of komkommer is dan vaak al voldoende.

 

Heb jij nog tips? Deel ze dan met ons.

 

Eet smakelijk!

Reactie schrijven

Commentaren: 0