ModderDag

ModderDag en de voordelen van buiten spelen en vies worden! 

 

Buitenspelen én vies worden hebben veel voordelen: kinderen ontwikkelen op speelse wijze hun motorische en sociale vaardigheden én ze blijven lekker fit. Kinderen vinden buitenspelen het allerleukste. Zelfs leuker dan tv-kijken of computeren, terwijl ze dat laatste vaker doen. Daar lekker vies bij worden is één van hun favoriete bezigheden! En het blijkt ook nog eens heel gezond te zijn voor ze. Daarom is ModderDag ook zo’n goed initiatief!

 

Voordelen van buitenspelen

Buitenspelen is veel méér dan alleen bewegen. Kinderen steken er ook een hoop van op. Ze gebruiken hun fantasie, houden wedstrijden, bouwen hutten, doen rollenspellen. Buitenspelen bevordert zowel de lichamelijke motoriek als de sociale vaardigheden. Zo leren ze al op jonge leeftijd hoe ze met elkaar moeten omgaan. Met wie ga ik spelen vandaag? Wie wil er met mij spelen? Wat gaan we doen? Op straat worden ruzies gemaakt én beslecht. Jongens en meisjes ondervinden de overeenkomsten en de verschillen tussen de seksen op een wijze die ze eigenlijk nergens anders zo speels onder de knie krijgen.

Bovendien is buitenspelen een mooie manier om extra zonlicht (vitamine D!) te vangen én om op een gezond gewicht te blijven. Kinderen die minimaal één uur per dag buitenspelen zijn aantoonbaar fitter en beter op gewicht.

Kinderen die veel buitenspelen zijn later lichamelijk gezonder, motorisch beter ontwikkeld en sociaal vaardiger. Ook vermindert buitenspelen de kans op angst en depressie en verbetert het het probleemoplossend vermogen en het zelfvertrouwen.

 

Voordelen van vies worden

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind er netjes uitziet en schoon door het leven gaat. Vies worden, en in contact komen met de natuur, zorgt voor een beter immuunsysteem. De kans op bijvoorbeeld allergieën en astma neemt toe, zo blijkt, wanneer kinderen te weinig in aanraking komen met de natuur.

Van nature stopt een kind bijvoorbeeld een keer zand in zijn of haar mond als hij of zij op het strand is, of aan het spelen is in de zandbak. Niet echt smakelijk natuurlijk, maar het blijkt wel effectief te zijn in het ontwikkelen en sterker maken van het immuunsysteem (de manier waarop het lichaam zich beschermt tegen ziekmakers, zoals bacteriën).

Er is dus geen reden voor paniek als jouw kind een keer modder of zand in zijn of haar mond stopt of als het met vieze kleren thuiskomt. Het heeft ook zijn voordelen!

 

ModderDag bij Wee-Play

Wij hebben volop aan ModderDag meegedaan, en heerlijk gekliederd met water en zand.  Via eerdere berichten op Facebook hebben we al een heleboel foto’s geplaatst. Onze medewerkster Kitty plaatste zelf een ontzettend leuke blog over deze geslaagde dag. Verschillende soorten modder door zandbakzand en aarde, het ene kindje dat meteen tot aan de knieën in de modder stond en het andere dat eerst de kat uit de boom kijkt. Lachende gezichten! Echt een aanrader om ook heerlijk thuis mee aan de slag te gaan!

 

Groetjes, Judith

Reactie schrijven

Commentaren: 0