Weer naar school....

Saai, saai, saai....

 

Ha jongens! Hoe was jullie eerste schooldag?
Ik was nog niet uitgesproken of er klonk een overeenstemmend saai, saai, saai!
Zonder op of om te kijken gooien ze hun rugtassen in de gang en ploffen op de bank voor de tv.

 

Oké?

 

Mijn idee was gezellig aan de keukentafel met heerlijke limonade en een kop thee samen de dag doorspreken.  Maar niets is minder waar!

 

Herken je dit?

 

Eigenlijk is dit scenario helemaal niet zo erg en komt het allemaal goed. Als ouders hun eigen idee maar los durven laten! Natuurlijk is het goed om een betrokken ouder te zijn, om het gesprek met je kinderen aan te gaan, om tijd te nemen voor elkaar en oprechte aandacht te schenken op deze belangrijke eerst schoolweek. Maar voor kinderen werkt het meestal net even anders.

 

Er is veel op ze afgekomen in de eerste week, veel nieuwe informatie, nieuwe meester of juf, nieuwe kinderen in de klas, nieuwe plek in de klas, en er móet weer vanalles! De sport- en hobbyclubjes zijn weer begonnen, de kaartjes van de eerste kinderfeestjes zijn alweer binnen, enzovoort. En de kinderen slurpen het allemaal op (of de helft),  en verwerken het op hun eigen manier en tempo.

Al met al hebben ze genoeg aan hun hoofd  en aan de verwerking van al deze informatie!

 

Dit kost: 1.  tijd, 2. rust, 3. ruimte en 4. veiligheid.

 

 

Een aantal tips die echt werken als we de bovenstaande 4 punten in gedachten houden!

 

1. Kinderen nemen de tijd. En geven het vaak zelf aan als ze wat willen vertellen. Overlaadt ze niet met allemaal vragen, bij binnenkomst of zelfs nog op het schoolplein! Waar beginnen ze zelf over na schooltijd? En ga mee in het verhaal van je kind, blijkbaar vinden ze dat wat ze zelf vertellen belangrijk!

Misschien denk je “als ik niks vraag vertelt het helemaal niks”. Soms is een heel onverwachts tijdstip (bv. tijdens het puzzelen, tijdens het koken, vlak voor het slapengaan of tijdens samen de hond uitlaten) een beter moment om een gesprek aan te gaan over school.

Het kost meer tijd dan we denken voordat kinderen dingen verwerkt hebben, dus neem de tijd! Het is echt niet erg als het een dag niet vertelt hoe het is gegaan op school.

 

2.   Een rustige omgeving helpt ook om tot een goed gesprek te komen. Neem de tijd in de eerste schoolweek om samen met je kind bewust de rust op te zoeken. Ga lekker wandelen in het bos of geef elkaar eens een lekkere massage. De vakantie is dan wel voorbij maar we kunnen natuurlijk zelf ook weer even een klein vakantiemomentje inbouwen. Gewoon zoals we dat doen op vakantie.

 

3.  Je kan ruimte creëren voor een goed gesprek door samen mee te spelen met bv de Playmobil. Of samen te tekenen. In het spel van een kind wordt vaak een hoop verwerkt van wat ze hebben meegemaakt. Als je meespeelt kun je daar op inspelen en zo ook al spelend je vragen stellen of je kind weer voorbereiden op de volgende schooldag.

 

4. Voor kinderen is een veilig gevoel ervaren erg belangrijk in tijden waarin veel verandert. Je creëert een veilig gevoel als kinderen weten waar ze aan toe zijn, als er structuur is en openheid. Daarom is het ook fijn voor kinderen om te horen hoe het gaat met mama en papa. Vertel over je eigen eerste werkdag of wat jij spannend of super grappig vond die dag. Het verlegt even de vaak beklemmende aandacht en vaak komen dan hun eigen verhalen ook wel los.

Als er thema’s spelen in de klas of thuis die moeilijk zijn, zoals voor de eerste keer overblijven, afscheid nemen of zwemles, kun je samen ook eens naar de bieb gaan en boekjes halen over deze thema’s. Of samen een YouTube filmpje bekijken over het thema is vaak ook leuk. Het geeft een veilig gevoel om op een afstandje naar het desbetreffende onderwerp te kijken. En zo het probleem toch bespreekbaar te maken.

 

Ach ja, uiteindelijk zijn kinderen best slim...

 

Als je geen zin hebt om te praten zeg je gewoon dat het saai was.
Hoe saai is saai eigenlijk? Of was het op school echt verschrikkelijk saai? En hebben ze te weinig tijd, rust, ruimte en veiligheid gekregen.

 

Of was het toch gewoon een beetje spannend en vermoeiend zo’n eerste schoolweek?

Hoe reageer jij als je kinderen uit school komen en zeggen dat het stom of saai was?

 

Door Naomi de Wild, pedagogisch medewerker Wee-Play Kinderopvang

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0