We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen

Het is zomaar een willekeurige dag ergens tussen 8 uur en half 9 bij de Smurfen en MegaMindy. Er heerst een drukte van belang. Ouders lopen in en uit. Kinderen trekken hun jassen uit en hangen ze op in de gang. Tasjes mee naar binnen en ophangen aan het daarvoor bestemde haakje bij de commode. Pedagogisch medewerkers maken hun belangrijke dagelijkse praatje met ouders. Zijn er bijzonderheden? Alles goed met uw kind? “Kom maar dan gaan we lekker zwaaien bij het raam”. Er zijn peuters die even moeten huilen. Sommigen doen dit even alleen, anderen zoeken even troost bij hun knuffel en zitten even bij een van ons op schoot.

 

U herkent het vast wel; deze drukke wat hectische start van de dag op onze groepen. Iedere dag opnieuw benadrukken we dat het verdriet zo over is en dat we lekker aan de slag gaan. En dit is ook echt zo. Maar……hoe doen we dit dan?

 

Het is op dezelfde dag rond half elf. Ik kijk om me heen bij MegaMindy en zie een paar peuters aan tafel zitten met een knutselwerkje. In de huishoek speelt Franka met een paar kinderen dat ze koffie drinkt. In de bouwhoek zetten een paar knullen geconcentreerd een mooie treinbouw in elkaar. Allemaal tevreden peuters. Wat is er gebeurd in de tussentijd. De dag is gestart en iedere dag rond 9 uur maken we Puk wakker. Samen met Puk kijken we welke kinderen er allemaal zijn vandaag. En samen met Puk kijken we iedere dag opnieuw naar de dagritmekaarten. U heeft ze vast wel eens zien hangen. Ze hangen in alle groepen van Wee-play. Deze kaarten bieden houvast aan de kinderen. Eerst gaan we spelen, dan opruimen, fruit eten, een activiteit, buiten spelen enzovoorts. We vertellen de kinderen wat we gaan eten, maar ook wanneer op de dag hun papa of mama terugkomt. Gedurende de dag komen we regelmatig terug naar deze kaarten. Dus ook als uw kind wat later op de dag begint, praten we met uw kind over de steeds terugkerende momenten op de dag. Dit geeft uw kind duidelijkheid en houvast.

 

Kortom: We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen.

 

Liefs Kitty

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Claire (vrijdag, 03 november 2017 14:43)

    Wat leuk geschreven, goed verwoord! Jullie zijn toppertjes met de kids en Puk.

  • #2

    Shirley (vrijdag, 03 november 2017 14:52)

    Heel mooi geschreven, Brendon vindt het altijd weer heel leuk om na de groep te komen�