Modderdag 2020

Modderdag...het klinkt vies en dat is het ook. Tenminste dat is wat we denken en misschien al wel in onze jongste jeugd aangeleerd hebben gekregen. Maar is het echt vies? Het woord modder klinkt voor mij wel vies. Als ik het hardop uitspreek met een lekkere dikke “D” in het midden dan moet ik toegeven het is een vies woord.

 

Maar een woord zegt niet alles. Hoe komt het dat we het ervaren als een vies woord? Zodra ik het uitspreek tegen een kind betrap ik me erop dat ik mijn neus optrek en met een vies gezicht het woord modder uitspreek. Met een beetje pech komt er ook nog een hartstochtelijk “IEUW” achteraan.

 

Wikipedia zegt het volgende over modder:

Modder (ook, slijk, bagger en/of blubber genoemd) is een vloeibaar of semi-vloeibaar mengsel van klei, silt en water, een suspensie.

 

Water en zand dus. In ons pedagogisch beleid is een belangrijk speerpunt dat we onze kinderen spelend kennis willen laten maken met allerlei materialen. Nu het niet meer zo vanzelfsprekend is dat kinderen veel buiten spelen, spelen wij minimaal 1 keer per dag buiten. Wat kun je buiten veel ontdekken en leren. Kou, warmte, regen en uiteraard het wisselen van de seizoenen.

 

Al mijmerend hierover denk ik terug aan een paar jaar geleden toen ik zelf nog op de peutergroep in Echt stond. Ik wilde meedoen aan de nationale modderdag en had van alles op poten gezet. Glijbanen in de modder. Wat hebben we genoten. En nu als locatiemanager zie ik de berichtgeving langkomen over de modderdag. De hele coronaperiode is voor ons allemaal heel hectisch geweest en het overvalt me dat het alweer zover is. Ik stuur de mail door naar mijn locaties en vraag of er mensen zijn die zin hebben dit toch nog op te pakken. Binnen de kortste keren krijg ik enthousiaste reacties terug met hele leuke ideeën. Ze gaan het allemaal doen.

 

Als ik Judith later aan de telefoon krijg en ik haar de enthousiaste reacties vertel geeft ze spontaan aan dat we een rondje langs de locaties gaan maken. En dat doen we. Even bekruipt me een gevoel van “Help ik moet nog zoveel voor het zomervakantie is!”
Maar wat ben ik blij dat we dit gedaan hebben samen!

We hebben ze allemaal gezien. De kinderen al plonzend met laarzen in de emmers modder. De kinderen vol met hun handen in verschillende soorten modder. Modder van zandbakzand, modder van potgrond of zwarte grond. Ook de kinderen die het spannend vinden en meekijken vanaf de zijlijn. En wat ben ik dan trots op de medewerkers die alle kinderen gezien hebben en al die kinderen in hun eigen tempo laten ontdekken wat modder is. Judith heeft prachtige foto’s gemaakt van uw kinderen. Deze staan op een afgeschermd gedeelte van de website. Kijkt en geniet u met ons mee? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0