Wat een pret op de maandagochtend bij de kleintjes!

Er staan nieuwe kruipkisten in de groep! Dat is heel erg spannend voor de kinderen. Wat kunnen we hiermee en waarvoor staan ze in de groep? De kleintjes gaan op onderzoek uit.

 

Zoals vele ouders al hebben kunnen zien, hebben wij de groepen opnieuw ingericht en hierdoor meer ruimte gecreëerd. Onze allerkleinste kinderen zijn veelal bezig met ontdekken en het ontwikkelen van het oriëntatie – en evenwichtsvermogen. Ze willen overal op klauteren, in kruipen en ontdekken.

 

De kruipkisten, zoals wij ze noemen, ondersteunen de motorische ontwikkeling van onze kleinste kinderen. Er wordt al snel gretig gebruik gemaakt van de kisten. Sommige kindjes kijken nog een beetje onwennig naar wat de andere kindjes gaan doen en wachten liever nog even af. Ze kijken van de zijkant naar wat er allemaal gebeurt. Een ander kindje durft er meteen op te kruipen. Weer een ander probeert van de trapzijde naar beneden te kruipen. “Oeps….hoe ga ik dat nu doen?”, lijkt het kind te denken, en dan opeens pakt ze de traptreden en klautert met haar knieën tussen de treden naar beneden. Tevreden en blij kijkt ze om haar heen en ze lijkt trots te zijn dat het haar is gelukt. De medewerksters klappen en vertellen haar hoe knap het is wat ze heeft geprobeerd.

Een ander kindje kijkt toe en neemt de tapijtzijde om naar beneden te kruipen. Hij vindt het nog een beetje te spannend en wacht nog even met proberen. Dan loopt een meisje de schuine zijde omhoog terwijl een ander kindje kijkt hoe zij dit doet. Het meisje ziet dit en reikt haar een handje toe alsof ze wil zeggen “kom maar, ik help je”. Zo vertederend om te zien hoe sociaal dit meisje een ander kindje wil helpen! Een stoere jongen pakt een auto en laat deze de schuine zijde afrijden. Dit kan dus ook met de kruipkisten! Al gauw pakken andere stoere jongens een auto en gaan dit ook proberen. Op die manier leren de kinderen van elkaar.

 

Soms valt er een kindje naast de kruipkisten, schrikt en moet even huilen. Een medewerkster troost het kindje en de tranen zijn al snel verdwenen. Vanaf de schoot van de medewerkster kijkt het naar wat er om haar heen gebeurt. Ook dat is leren en ontwikkelen. Met vallen en opstaan worden onze allerkleinste langzaam groot.

 

Geweldig om te zien hoe onze kleintjes ontdekken, kruipen, klauteren en ontdekken. Dit is spelen met en naast elkaar!

 

Groetjes Ellis

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  jacobine vernhout (maandag, 30 maart 2020 17:33)

  hallo,
  ik heb even een vraag over jullie kruipkist. Ik werk op een kinderdagverblijf en ben op zoek naar een kruipkist. Deze spreekt mij erg aan, maar ik kan niet vinden waar hij gekocht is. Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen.
  mvg, Jacobine Vernhout
  email: jacobine21@hotmail.com